Ieder rijdend voertuig maakt een Apk-keuring mee. Zonder een geldig Apk-bewijs mag de bestuurder echter niet de weg op, als dit voor zowel de bestuurder en het verkeer problemen kan opleveren. Tijdens het apk-keuren van je auto komt er veel bij kijken.

Wat is een Apk?

Apk staat voor Algemene Periodieke Keuring (APK). In Europa is het verplicht om deze keuring te ondergaan. Zo’n keuring kan alleen worden gegeven door een RDW (Dienst Wegverkeer) erkend bedrijf. Tijdens de Apk-keuring controleert de keurmeester of het voertuig aan alle milieueisen en veiligheidsregels voldoet.

Aan welke eisen moet het voertuig voldoen?

Het komt erop neer dat de onderdelen van de auto aan alle eisen voldoen. Zo wordt ernaar gekeken of het zicht goed is, er wordt een remtest afgelegd en ze kijken of alles vanbinnen nog in orde is. Als er iets niet goed is of ontbreekt, mag de bestuurder niet meer op de weg komen.

Nadat de keuring heeft plaatsgevonden, ontvangt de bestuurder bij een positieve uitkomst een geldig Apk-bewijs om vervolgens weer op de weg te mogen rijden.

Wanneer is er sprake van een Apk-keuring?

Bij elk voertuig is er een andere periode waarin een Apk-keuring plaatsvindt. Zo vind de eerste keuring bij personenauto’s en lichte bedrijfswagens na 4 jaar plaats. Na de eerste keuring zit er 2 jaar tijd tussen wanneer 2 anderen plaats moeten vinden.

Grotere, zwaardere voertuigen die boven de 3.500 kg komen hebben een andere regeling. Deze moeten elk jaar een Apk-keuring ondergaan. Speciale voertuigen zoals bussen, taxi’s en ambulances krijgen ook een jaarlijkse keuring.

Het voertuig is afgekeurd.. En nu?

Nadat er is bevestigd dat de auto niet geschikt is om de weg op te gaan, is het verboden in die auto te rijden, tenzij het onderweg is naar de garage. De opgevraagde reparaties moeten worden uitgevoerd voor de vervaldatum, wat twee maanden na de Apk-keuring is. Veel onderdelen kun je zelf vervangen als je een beetje handig bent. De meeste producten kun je wel in de winkel bestellen, maar meer specifieke onderdelen bestel je natuurlijk hier op Topautoonderdelen.nl

Mocht je het oneens zijn met de afkeuring, kun je altijd controleren of je het juiste rapport hebt ontvangen. Daarnaast moet het voertuig voldoen aan de permanente eisen, anders vervalt de kans om te zorgen dat het zo goedgekeurd wordt.

Zodra de auto is goedgekeurd, neemt de bestuurder het geldige bewijs in ontvangst. Hierop staat verklaart dat het voertuig geschikt is om op de weg te rijden.